VertiMax nieuw in atletiek

Schoonhoven • Schoonhovenaar Gerard Faaij beschikt sinds enkele tijd over een gloednieuw bewegingsapparaat. Met de VertiMax, een toestel dat de verticale sprongtraining op de proef stelt, helpt hij (top)atleten bij hun ontwikkeling.
Onder hen ook succesvol meerkamper Eelco Sintnicolaas. De tweevoudig deelnemer aan de Olympische Spelen raakte na een samenwerking met Faaij onder de indruk van de VertiMax en overweegt nu zelfs om er zelf een aan te schaffen. De 47-jarige atletiektrainer bij Avantri legt uit hoe de twee bij elkaar kwamen. “De sportwereld heeft me zelf eigenlijk altijd al enorm aangetrokken. Om die reden heb ik een paar jaar geleden ook besloten om me te laten omscholen tot physical performance trainer en sportmasseur. Op dit moment ben ik ook nog bezig met een opleiding tot sporttherapeut”, vertelt hij.
“Op een van de cursussen op de opleiding was Eelco als gast aanwezig. Ik raakte daar met hem aan de praat en hij kon zich goed vinden in mijn denk-wijze en visie. Ik ben van mening dat atletiek een van de mooiere sporten is, omdat je jezelf steeds doelen kunt blijven stellen. Jezelf blijven ontwikkelen vind ik prachtig. Mede daarom houd ik het zelf ook al zo’n veertig jaar vol. Met de VertiMax is het voor sporters eenvoudiger geworden om zichzelf aantoonbaar te verbeteren.”
Het verhaal sprak Eelco aan en wat volgde was een gezamenlijke training. Bij die oefensessie lag de nadruk vooral op het samenvoegen van coördinatie en kracht. “Met behulp van de VertiMax valt dit goed te trainen. Op een plateau waar krachtige elastieken aan vastzitten wordt dusdanige weerstand gecreëerd, waardoor sporters en atleten onder meer de verticale sprongtraining kunnen verbeteren. Dat gebeurt op een blessurepreventieve manier, wat voor sporters een vereiste is.”
Om de resultaten goed te interpreteren en te weergeven, beschikt Faaij -zelf ooit derde op het NK Atletiek voor junioren - zelfs over een 3D-analysesysteem. Ook daarvan maakt Sintnicolaas gebruik. “We zijn er samen heel enthousiast over. Je kunt bij de resultaten denken aan gegevens over bij voorbeeld de snelheid, acceleratie, hoeksnelheden en gewrichtshoeken." Al deze gegevens speelt de Schoonhovenaar vervolgens weer door aan bewegingswetenschappers. “Zodat hele sport er in zijn algemeenheid op vooruit gaat. Maar het staat nog een beetje in de kinderschoenen, hoor" geeft hij aan. “Na de vakantie ga ik wel serieus mee van start op een eigen locatie in Bergambacht.” Bij onder andere de Avantri-talenten Maartje Blanken, Feline Molenaar (horden, red.) en Jeroen van Harmelen (speerwerpen red.) zag Faaij recent al mooie vooruitgang.
“En daarom heb ik ook wel vertrouwen in de toekomst van de VertiMax. Maar het kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Het apparaat is niet alleen in de atletiek goed te gebruiken. Ook voor tennissers en golfers kan het uitkomst bieden. Ook bij die sporten is het belangrijk dat de kracht en coördinatie worden samengevoegd. Uiteindelijk zal iedereen daar voordeel van hebben.”

 

ZoekenWebsite sponsors