2016-05 Koude Oorlog

Rotterdam is op deze vroege zondag het decor van het grootste hardloopevenement van het jaar. 10 april belooft een schitterende dag. Voor de 42 kilometer zelfs een beetje te warm. Vlaggen en vaandels markeren de Coolsingel. De zo typische marathonsfeer hangt het gehele weekend boven de Maasstad. Ik proef de geur van Perskindol vermengd met sportdrank en Biofreeze.  De koffie op de Expo smaakt dan ook naar tijgerbalsem waar een setje zweetsokken in zijn uitgeperst. Wanneer ik mij na onze kwart marathon richting de vertrouwde Boezemstraat begeef valt het op hoe de marathonlopers gekleed zijn : veel te warm. Ik zie marathondeelnemers met 3 (!) bovenlaagjes en een zwarte legging. De temperatuur op de Boezemstraat is 20 graden. Als alle bekenden voorbij zijn wordt het vervolgens nog een hele toer om bij metrostation Oostplein te komen. Door een muur van lopers en toeschouwers worstel ik langs het strijdtoneel. Een muur ? Ik bedenk mij plotsklaps dat een reisje Berlijn aanstaande is. Alle bezienswaardigheden, van de Alexanderplatz tot aan de Gedachtniskirche, van de Potsdammer Platz tot aan de Brandenburger Tor, met het wereldrecord op de marathon, Unter den Linden en de Muur. “Ich bin ein Berliner” !

……De muren grauwer dan de straten van Ramallah. Er is geen hotel hier. Waar Lenin en Marx nog steeds op een voetstuk staan. En iedereen werkt, hamers en sikkels………….Even verderop wandelen we kriskras door de geschiedenis. Je ademt hier nog de typische Oostbloksfeer. Maar Checkpoint Charlie doet tegenwoordig dienst als koffietent, waar je even de handen kan warmen aan een grijsgroene overjas van een voormalige Stasi agent en waar nu een tramlijn loopt op de plaats van de Muur. Een weekend Berlijn voelt als een bezoek aan een immense metropool. Hoofddoel is de voetbalwedstrijd Hertha BSC – Bayern Munchen. We slapen in een hostel dat vroeger dienst deed als hoofdkantoor van de Stasi. Aan de muren zie ik duidelijk de omtrek waar een schilderij of foto heeft gehangen. Stel mij voor dat vanaf deze kantoormuur Erich Honecker een ieder streng aankeek. De voetbalwedstrijd voltrekt zich als een sketch, is oerslecht, maar de sfeer vergoedt alles. Wederom verbaas ik mij - net als Londen 2013 en Madrid 2014 - wanneer voetbalfans van twee topclubs door elkaar heenlopen. Sjaaltjes met het logo van beide verenigingen gaan grif van de hand. Bier wordt hier uitsluitend in grootformaat geschonken. Maar er zijn geen ordeverstoringen. Waar is het in Nederland fout gegaan ? Ik vertel de Duitsers dat de enige Klassieker die wij in Holland hebben niet bezocht mag worden door ‘uit supporters’. Ja ja de Duitsers weten dat, maar begrijpen daar terecht niets van. “Kalte Krieg’ is goed, noem het gezonde rivaliteit, maar blinde haat en wangedrag is totale waanzin.

…………..Je denkt soms dat mensen onsterfelijk zijn. Dat kunnen zijn wereldsterren, artiesten, politici, wereldleiders of sportmensen. Ik had dat met Bono, Lance Armstrong, Nelson Mandela (zijn biografie staat in de kast, moet nog worden gelezen, zware kost), misschien Bruce Springsteen. Maar plotsklaps wordt deze theorie geheel overhoop gegooid. ‘Stel op prinsen geen vertrouwen’ en ´zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zal zeggen wie gij zijt´ zei mijn oude moedertje altijd. Ze gruwelde van mijn heldenverering van sporters. Johan Cruijff was mijn eerste sportheld. In het vernoemen van diverse objecten en/of straten ga ik nog een stap verder : niet alleen de Amsterdam Arena wordt naar Cruijff vernoemd, maar ook de nieuwe Kuip. Daarnaast komt er in ieder dorp en stad een ‘Johan Cruijff straat’, krijgen alle nog in aanbouw zijnde bruggen, snelwegen en viaducten de naam van de nummer 14,  hebben basis – en middelbare scholieren verplicht de lessen van de Maestro in het lespakket en worden 24 maart (sterfdatum) en 25 april (geboortedatum) vrije dagen. Elk jongetje dat vanaf nu geboren wordt zal als eerste naam ´Johan´ krijgen en mensen geboren in 1947 krijgen een bonus bovenop hun pensioen. Daarnaast worden de ‘Cruijff courts’ drastisch uitgebreid en wordt zijn foundation gefinancierd door de ‘Panama Papers’. Er is inmiddels een ‘koude oorlog’ ontstaan tussen Barcelona en Ajax. Barca claimt het eerste recht op een eventuele naamsverandering van stadion Camp Nou. Maar Amsterdam is tocht echt de stad waar de meester is groot geworden. Zijn grote liefde Ajax, Betondorp, de Europa Cups, met gabbers Pietje, Klaas en Sjakie, het Olympisch stadion, waar de gloriejaren begonnen, waar de basis werd gelegd en waar………………………. 

……..Op de ‘Avenido Jose de la Cruz Herrera boulevard nummer 24’ in Panama zitten twee vestigingen van Nederlandse instellingen. Dat wil zeggen ; 1 vestiging van een ICT bedrijf en een sportschool waar kickboxers worden getraind. Aan de muur in de sportschool hangt een schilderij met de afmeting van de Nachtwacht. Het 100.000 euro kostende kunstwerk is contant afgerekend aan de Panamese kunstenares Olga Sinclear. Naar verluidt staat de sportschool op naam van de heer B. Hari. Deze kocht het kunststuk in eerste instantie voor zijn vriend Christiano Ronaldo. De Panamese politie kreeg lucht van de opmerkelijke deal en de Panama Papers waren geboren. Fortuinen zijn middels fiscale trucks weggesluisd. Grote speler is een juridisch kantoor – Mossack Fonseca -  en is het Midden Amerikaanse land niet langer alleen bekend van het ‘Kanaal’, de witte zandstranden en een hardwerkende bevolking. Ik had via een juridische dienstverlener in een vroeg stadium te horen gekregen dat het advocatenkantoor tegen de lamp zou lopen en heb snel mijn geld weggehaald. Alles is nu geinvesteerd in de Cruijff foundation. Binnenkort verschijnt het eerst Cruijff court in Ammerstol : een visvijver met daarom heen een atletiekbaan. In de vijver komt uitsluitend zalm. Daarnaast worden er volgend jaar ‘Olympische Spelen voor recreanten’ georganiseerd in het van oudsher zalmdorp Ammerstol : de “El Salvador Master Games”. O.a. de Triathlon zal in ere worden hersteld en gezwommen wordt er in de visvijver. Een ieder krijgt ‘rugnummer 14’ en na afloop zal op het kerkplein ‘Uno Momento Dado’ op een groot scherm worden vertoond. Uiteraard wordt dit evenement ieder jaar gehouden.  

………….Maar voorlopig zijn ‘oost en west’ terug bij af, voeren de Turken en Europa moeizaam onderhandelingen over de vluchtelingen, is er kans dat de machtigste man ter wereld vanaf november een mix is van Bassie de Clown, Ronald Reagan en Willibrord Frequen, moeten in Iran zelfs vrouwelijke etalagepoppen een burka dragen, zullen vanaf 2017 de Russische deelnemers aan het songfestival een dopingtest moeten ondergaan en probeert op 6 mei tijdens de herdenking van de moord op Pim een hersenloze zijn standbeeld in brand te steken.

‘Als je geen (koude) oorlog voert hoef je ook niet te verdedigen en aan te vallen’ zou misschien een gezegde van Cruijff kunnen zijn.

-‘………..Maar wat is nou die heilstaat, als er muren omheen staan,

‘als je bang bent en voorzichtig met je mening moet omgaan,

‘Wanneer iemand die afwijkt voor gek wordt verklaard……………………..’

Klein Orkest                                                                     Over de Muur                                                                 1985

 

Albert de Kluijver

 

 

Zoeken



Website sponsors