Lopen op de Grens (3)
Wedstrijdverslag
10 maart 2007
Diever
Lopen op de GrensLoop eens een paar keer een marathon als training, is het advies als je een ultraloop wilt gaan doen. Een marathon als training……..hoe verzinnen ze het! Dat dacht ik tenminste zo’n drie maanden geleden toen ik de trainingsaanpak op www.ultraned.org bekeek. Want, zo werd uitgelegd, als je een marathon als training neemt dan ben je verzekerd van verzorging, gezelschap en je leert om heel behoudend te lopen in gezelschap van veel snellere lopers. Start ook achterin het veld is het advies. Laat je niet gek maken en let op je hartslag(HSF) en km tijden. Bovendien, als je in een rustig tempo loopt, kom je aan een lange duur. Dat alles zijn voordelen als je moet (wilt) trainen voor een ultra. Nou was ik twee weken geleden met diezelfde instelling gestart in Woerden bij de Knotwilgenloop, maar ik bleek toch niet in staat me in te houden. Het resultaat was weliswaar een lekkere loop, maar ook weer een pijnlijke linkerknie. Volgens Fysio Peter Demoed zijn mijn pezen ter hoogte van het kuitbeen wat overbelast. Zo’n linkerknie kan ik niet gebruiken als ik vooral uren moet maken. Een andere knie is echter ook geen optie. Inhouden, verdelen is dus het devies. Ultra (marathon) trainen is lopen tegen de grens. Je spieren houden de verhoging van de extensiteit en intensiteit wel bij, maar gewrichten, pezen en weet ik wat al niet nog meer hebben er meer moeite mee. Een blessure ligt op de loer. Op uitnodiging van AAV36 ben ik vorige week bij een lezing van hun lange afstandstrainer Jos Broersen geweest. Jos gaf een zeer leerzame presentatie over voeding tijdens marathonlopen. Zijn adviezen leken mij erg bruikbaar en logisch. Het zette mij aan het denken. Een keer uit nodigen bij ons op de vereniging misschien? Het is dus zaak om een goede balans te vinden tussen inspanning (HSF), voeding en duur.Voeding vormt voor mij meestal geen probleem, tijdens een wedstrijd word ik niet misselijk of zo. Te weinig voeding is op zich wel lastig. Kcal naar binnen werken daar draait het om en liefst in de vorm van koolhydraten. Ik heb een “studie” gemaakt van gelletjes, mueslirepen, sportdrank etc. De muesli repen geven eigenlijk de meeste kcal. Bijna twee keer zoveel als die dure gelletjes! Trouwens ik las laatst een artikel in het bondsblad van de Knau dat Greg van Hest het beste loopt op aangelengde babyvoeding omdat dat heel veel kcal zou bevatten. Zelf heb ik dat nu niet uitgeprobeerd. Tijdens deze marathon heb ik veel meer dan ik gewend was gegeten. Voorafgaand maar ook tijdens. Vijf Mueslirepen, twee gelletjes, banaan en bij de verzorgingsposten ontbijtkoek en nog meer banaan. Uitstekende verzorging en organisatie daar in Diever trouwens! Samen met Wim van Dam (Kieviten Bleiswijk) ben ik afgereisd naar Diever. Wim is een ultraloper pur sang. Vooral in bergen en ruw terrein. Zijn PR op de 1/1 marathon staat op 4.02 u, eigenlijk alleen omdat hij nooit een marathon loopt maar alleen langere afstanden! Hij start in april op Texel voor de 60km en beschouwt deze loop dan ook als een goede training. Met hem waren nog meer Texellopers naar Diever gekomen, want zo’n beetje iedereen die bij ons in de buurt liep gaat daar starten. Allemaal met een zeer behoudend tempo dus. Ruim de tijd om te kletsen. Reuze gezellig. De bedoeling was om 5.30 min/km te lopen en zodoende op 3.48 u te finishen. Voor mijzelf had ik nog de wens om dat met een HSF van 137 te doen. Zo’n 175 lopers finishten. Deze loop is niet wat je noemt een publiekstrekker dus. Ten onrechte, want hij voert door prachtige natuurgebieden over weinig verharde paden. Echt een aanrader!Uiteindelijk kwamen Wim en ik na een zeer ontspannen marathon in 3.40.21 over de streep. Onze 5 km tijden en mijn HSF waren als volgt:5km: 24.30/128, 10km: 26.40/134. 15 km: 26.44/135, 20km: 25.56/137, 1/2M 1.50,05, 25km: 27.14/138, 30km:26.41/145, 35km: 24.42/147 Gemiddelde HSF 141.Aangestoken door het feit dat we op het laatst veel lopers inhaalden, hebben we toch nog geprobeerd om onder de 3.40 te eindigen. Trainen was het toch? Of lopen op de grens? In ieder geval wel op de grens van Drenthe en Friesland.Robert Hoek
Diever
Lopen op de GrensLoop eens een paar keer een marathon als training, is het advies als je een ultraloop wilt gaan doen. Een marathon als training……..hoe verzinnen ze het! Dat dacht ik tenminste zo’n drie maanden geleden toen ik de trainingsaanpak op www.ultraned.org bekeek. Want, zo werd uitgelegd, als je een marathon als training neemt dan ben je verzekerd van verzorging, gezelschap en je leert om heel behoudend te lopen in gezelschap van veel snellere lopers. Start ook achterin het veld is het advies. Laat je niet gek maken en let op je hartslag(HSF) en km tijden. Bovendien, als je in een rustig tempo loopt, kom je aan een lange duur. Dat alles zijn voordelen als je moet (wilt) trainen voor een ultra. Nou was ik twee weken geleden met diezelfde instelling gestart in Woerden bij de Knotwilgenloop, maar ik bleek toch niet in staat me in te houden. Het resultaat was weliswaar een lekkere loop, maar ook weer een pijnlijke linkerknie. Volgens Fysio Peter Demoed zijn mijn pezen ter hoogte van het kuitbeen wat overbelast. Zo’n linkerknie kan ik niet gebruiken als ik vooral uren moet maken. Een andere knie is echter ook geen optie. Inhouden, verdelen is dus het devies. Ultra (marathon) trainen is lopen tegen de grens. Je spieren houden de verhoging van de extensiteit en intensiteit wel bij, maar gewrichten, pezen en weet ik wat al niet nog meer hebben er meer moeite mee. Een blessure ligt op de loer. Op uitnodiging van AAV36 ben ik vorige week bij een lezing van hun lange afstandstrainer Jos Broersen geweest. Jos gaf een zeer leerzame presentatie over voeding tijdens marathonlopen. Zijn adviezen leken mij erg bruikbaar en logisch. Het zette mij aan het denken. Een keer uit nodigen bij ons op de vereniging misschien? Het is dus zaak om een goede balans te vinden tussen inspanning (HSF), voeding en duur.Voeding vormt voor mij meestal geen probleem, tijdens een wedstrijd word ik niet misselijk of zo. Te weinig voeding is op zich wel lastig. Kcal naar binnen werken daar draait het om en liefst in de vorm van koolhydraten. Ik heb een “studie” gemaakt van gelletjes, mueslirepen, sportdrank etc. De muesli repen geven eigenlijk de meeste kcal. Bijna twee keer zoveel als die dure gelletjes! Trouwens ik las laatst een artikel in het bondsblad van de Knau dat Greg van Hest het beste loopt op aangelengde babyvoeding omdat dat heel veel kcal zou bevatten. Zelf heb ik dat nu niet uitgeprobeerd. Tijdens deze marathon heb ik veel meer dan ik gewend was gegeten. Voorafgaand maar ook tijdens. Vijf Mueslirepen, twee gelletjes, banaan en bij de verzorgingsposten ontbijtkoek en nog meer banaan. Uitstekende verzorging en organisatie daar in Diever trouwens! Samen met Wim van Dam (Kieviten Bleiswijk) ben ik afgereisd naar Diever. Wim is een ultraloper pur sang. Vooral in bergen en ruw terrein. Zijn PR op de 1/1 marathon staat op 4.02 u, eigenlijk alleen omdat hij nooit een marathon loopt maar alleen langere afstanden! Hij start in april op Texel voor de 60km en beschouwt deze loop dan ook als een goede training. Met hem waren nog meer Texellopers naar Diever gekomen, want zo’n beetje iedereen die bij ons in de buurt liep gaat daar starten. Allemaal met een zeer behoudend tempo dus. Ruim de tijd om te kletsen. Reuze gezellig. De bedoeling was om 5.30 min/km te lopen en zodoende op 3.48 u te finishen. Voor mijzelf had ik nog de wens om dat met een HSF van 137 te doen. Zo’n 175 lopers finishten. Deze loop is niet wat je noemt een publiekstrekker dus. Ten onrechte, want hij voert door prachtige natuurgebieden over weinig verharde paden. Echt een aanrader!Uiteindelijk kwamen Wim en ik na een zeer ontspannen marathon in 3.40.21 over de streep. Onze 5 km tijden en mijn HSF waren als volgt:5km: 24.30/128, 10km: 26.40/134. 15 km: 26.44/135, 20km: 25.56/137, 1/2M 1.50,05, 25km: 27.14/138, 30km:26.41/145, 35km: 24.42/147 Gemiddelde HSF 141.Aangestoken door het feit dat we op het laatst veel lopers inhaalden, hebben we toch nog geprobeerd om onder de 3.40 te eindigen. Trainen was het toch? Of lopen op de grens? In ieder geval wel op de grens van Drenthe en Friesland.Robert Hoek