Sportclubs doen het zelf

Renovatie na afwijzen gezamenlijk onderkomen.

Nog geen vier jaar geleden was er sprake van een sportieve aardverschuiving. Alle buitensportclubs zouden verhuizen naar een gezamenlijk onderkomen. Daar is niets van terecht gekomen. Verenigingen steken zich daarom zelf maar in het nieuw.

SCHOONHOVEN. Bij wijze van sportief afscheid kunnen de echte fanatiekelingen eind volgende week bij atletiekvereniging Avantri honderd rondjes op de oude sintelbaan komen rennen. Minder mag natuurlijk ook. Het is daarbij helemaal niet erg als er wat schade ontstaat. Begin april gaat de gravelbaan van 309 meter lengte namelijk op de schop om plaats te maken voor een kunststofbaan. „Wij waren in de jaren zestig ooit een van de eerste atletiekverenigingen met een gravelbaan en nu zijn we nog een van de laatste," zegt voorzitter Ronald Hamaker.
Het voorbeeld illustreert het sportbeleid in Schoonhoven, of zoals een meerderheid van de gemeenteraad in 2008 al vaststelde, het gebrek daaraan. Het afketsen van de wens om alle buitensportverenigingen te verzamelen op een splinternieuwe locatie leidde uiteindelijk tot een motie van treurnis in de raad.
Het plan - kosten 4,4 miljoen euro - verdween in de prullenbak omdat er simpelweg geen geld voor was. „En de provincie stond sportvelden buiten de bebouwde kom niet toe," herinnert George Hamel, zich.
De voorzitter van het Platform Sport Schoonhoven (PSS) weet dat veel sportclubs door dit plan lange tijd in onzekerheid hebben gezeten. „Zij hebben hun verbouwingen steeds uitgesteld. Nu duidelijk is dat alle clubs op hun plek moeten blijven en ze niet hoeven rekenen op een bijdrage van de gemeente, zie je dat ze nu hun eigen broek gaan ophouden. Daar komt het wel op neer."
Een voordeel van de destijds opgestelde sportnota is wel dat de ongelijkheid in subsidie is verdwenen. Hamel: „Bij de tennisclub hebben ze jarenlang gespaard en was er nauwelijks steun van de gemeente. Dat was bij de voetbal wel anders."

SPORTKLIMAAT
Het sportklimaat in Schoonhoven kan wel beter, vindt Hamel. Hij rekende voor dat 2500 van de 13.0000 inwoners van Schoonhoven bij een sportclub is aangesloten, maar dat de gemeente per inwoner 29 euro aan sport uitgeeft, terwijl het landelijk gemiddeld bijna tweemaal zo hoog ligt. De spaarzin bij tennisvereniging het Hofland heeft inmiddels wel tot resultaat geleid. Eind deze maand wordt een volledig nieuw tenniscomplex geopend.
Bij de naastgelegen atletiekclub hopen ze binnen vier maanden klaar te zijn. “Een nieuwe 300 meter baan. Dat kost ons 300.000 euro. Tweederde daarvan hebben we moeten lenen. Inkomsten komen uit een groeiend ledenbestand en uit de verhuur van de baan aan de middelbare school. Subsidie ie er niet. De gemeente heeft ons succes gewenst. Het is niet anders,” aldus Ronald Hamaker.

Zoeken



Website sponsors