Gerrit de Jong nu ‘koninklijk’.

SCHOONHOVEN.
De atletiek- en trimvereniging Avantri uit Schoonhoven bestaat vijftig jaar. Twee recepties luidden zaterdag de jubileumactiviteiten in. Bestuurslid en duizendpoot Gerrit de Jong ontving uit handen van burgemeester André Bonthuis een koninklijke onderscheiding.
Jos Koeleman, die met zeven anderen een waarderingsspeld van de Atletiekunie kreeg opgespeld, maakt deel uit van de jubileumcommissie van Avantri en is trots op het samengestelde programma. Drie filmavonden over de geschiedenis van Avantri zullen velen kunnen plezieren. Een grote feestavond op 15 maart in Het Bastion is een ander hoogtepunt.
„Dit feest is tevens een reünie voor oud-leden," aldus Koeleman, die nog regelmatig zijn kilometers maakt. „Op sportief gebied is de Ronde van de Krimpenerwaard op 18 mei een evenement om naar uit te kijken. Voor het eerst werd deze ronde gelopen ter gelegenheid van ons 40-jarig jubileum. Toen deden dertien teams mee aan de 55 kilometer lange estafetteloop. Nu zijn er toezeggingen van atleten, die de afstand door de Krimpenerwaard individueel willen afleggen. De populaire Coopertesten van Ad Verhoeff worden vijf keer van stal gehaald. De jeugd krijgt een eigen atletiekfestijn."

Zandbak
De atletiekclub vond in 1964 onderdak bij de voetbalvereniging Schoonhoven. De 31 leden liepen hun trainingsrondjes rond het hoofdveld en gebruikten een zandbak als verspringarena. Twee jaar later telde Avantri al 100 enthousiaste atleten. Toen de 'Stormbaan,' een nabijgelegen militair oefenterrein, ter beschikking kwam, verhuisde de club naar deze sintelbaan.

De jaren die volgden zette de Schoonhovense atletiekvereniging op de kaart. „De vereniging heette aanvankelijk Avanti," zegt wedstrijdsecretaris Simone Zwijnenburg-Gubbels, die de historisch feiten zonder moeite oplepelt. ..Een van de leden vond dat de trimafdeling er helemaal bij hoorde, als de clubnaam Avantri werd. Dit geschiedde. Ik ben zo'n beetje opgegroeid op de atletiekbaan, omdat mijn vader vanaf het begin nauw betrokken was bij de club. In de jaren zeventig en tachtig was Avantri een echte meerkampvereniging met toppers als Gerard Faaij en Wim Langeland. Frans van der Ham blonk uit in polsstokhoogspringen. Talentvolle lopers, die op nationaal niveau bij de besten behoorden, waren 800 meterloper Vincent Hoek en Brenda Sleeuwenhoek, die op de langere afstanden successen boekte. Nu sinds vorig jaar een nieuwe kunststofbaan in gebruik is genomen, hoopt Avantri op een rooskleurige toekomst. De mannen en vrouwen gaan net als de C/D-junioren meedoen aan de landelijke competitie."

Kwaliteitsverbetering
Zowel Koeleman en Zwijnenburg-Gubbels is ervan overtuigd dat Avantri moet blijven werken om het huidige peil de handhaven. Het liefst zien de twee een kwaliteitsverbetering onder de atleten. „We kunnen niet achterover leunen," vervolgt Koeleman. „De vergrijzing moet opgevangen worden. Er is een trainingsprogramma voor de jeugd opgezet. Voor een goede uitvoering moet het trainerskader verbreden.
Vier jonge senioren hebben al aangegeven trainingen te willen verzorgen aan onze grote pupillengroep en de C/D-junioren. Deze inspanningen gaan ongetwijfeld rendement opleveren, zodat we betere A- en B-junioren krijgen. Nu is deze leeftijdsgroep net als die van de neo-senioren onderbezet."
Als het aan Zwijnenburg-Gubbels ligt komt daarin snel verandering. Zij leidt vier- en vijfjarigen die op een speelse manier in contact komen met de atletieksport. Toen ik 25 jaar geleden gevraagd werd om een halfuurtje per week het secretariaat op me te nemen, vond ik dat wel best. Nu zou ik Avantri niet meer kunnen missen.'

Auteur: Wim Kroone

Zoeken



Website sponsors