Hardlopen zit 'Zijderlaans' in de genen

 

• Jan Zijderlaan met zijn sportieve kleinkinderen.

Oud-nationaal kampioen Jan Zijderlaan geniet van de hardloopprestaties van zijn kleinkinderen.

De 76-jarige Jan Zijderlaan kan terugkijken op een succesvolle atletiekcarrière. De Polsbroeker veroverde eind jaren zestig drie nationale crosstitels. 

Dat de zes kinderen van Jan Zijderlaan ook gingen hardlopen was volgens hem vanzelfsprekend. Jan, Elize, Job, Ester, Mirjam en Margriet boekten als junior successen. Studie en werk stonden een topsportcarrière echter in de weg.

Halve dagen
"Twee van mijn dochters hadden het talent om de nationale top te halen, maar dan moesten zij halve dagen gaan werken van hun trainers," vertelt de oud-kampioen. "Dat zagen wij niet zitten. Op de boerderij was altijd wel wat te doen en ik vond dat werk en studie voorrang hadden. De meeste van mijn kinderen lopen nog op recreatief niveau. Mijn jongste dochter Margriet won vorige week nog een prestatieloop in haar woonplaats Zegveld."

Met de kinderen trok de familie Zijderlaan elk weekeinde naar wedstrijden. De sterk bezette nationale crossen hadden hun voorkeur. Het plezier stond daarbij voorop. "Ik merkte al snel dat er veel betere lopers waren dan ik," biecht Jan Zijderlaan junior (49) op. "De klasse van mijn vader had ik niet, maar ik haalde net als mijn broer en zussen veel voldoening uit de atletieksport. Kennelijk hebben wij die passie – met een beetje hulp van mijn ouders – overgebracht op onze kinderen. Zij hebben hun opa nooit zien hardlopen, maar kennen wel de verhalen."

Opa's Bos
Bijna elke zondag komt de familie Zijderlaan en 'aanhang' bij elkaar bij opa en oma op de Zuidzijdseweg in Polbroek. Achter de boerderij is in 'Opa's Bos' een loopparkoers gemaakt, waar tien jaar lang voor de Avantri-jeugd 's winters een crosscompetitie gehouden werd.

Nu maken Esra (13), Juan (11, Anton (13), Anniek (11), William (9), Anna (14), Sophie (10), Twan (8) en Jari (6) gebruik van de bospaden om hun conditie op peil te houden. Een springkussen zorgt voor de ontspanning. "Ze doen het allemaal hartstikke goed," vervolgt Zijderlaan-senior trots. "Een aantal van mijn kleinkinderen traint in Nieuwegein bij Rob Druppers. Zij behoren in hun leeftijdsklasse nu al tot de top. Ik ben benieuwd hoever ze komen."

Voor de C-junioren Anna en Esra is de 1.500 meter de afstand waarop zij uitblinken. Anna, die brons won op de NK, gaat de komende weken een poging wagen zich te kwalificeren voor de EYOF, de Jeugd Olympische Spelen. "Ik begon op mijn zesde bij Avantri in Schoonhoven en heb veel geleerd van mijn trainer Rob Zwijnenburg. Ik vind het jammer dat ik nooit filmbeelden heb gezien van mijn opa. In het blad Atletiekwereld heb ik wel actiefoto's van hem gezien."

Esra gaat dit seizoen voor een top-5 plek op de NK. "Anna en ik zijn behalve nichtjes ook vriendinnen, maar zo gauw het startschot valt, zijn we concurrenten."

Juan, die het afgelopen jaar vanwege groeipijnen niet kon hardlopen, staat nu te popelen om het verloren jaar in te halen. "Met speciale zooltjes gaat dat lukken."

Ook de 10-jarige Sophie timmert aan de weg. De Lopikse A1-pupil won van de winter in Nederland elke veldloop waaraan ze deelnam. De Lottocrosscupwedstrijden in Brussel en Mol zette Sophie ook naar haar hand. Haar geheim? "Snel starten, op kop gaan lopen en het hoge tempo vasthouden", zegt ze alsof het een vanzelfsprekendheid is.

Wim Kroone

ZoekenWebsite sponsors